top of page
Sök
  • Skribentens bildLynn Björkqvist

Har du också träffat på en idiot någon gång?

Hur löser man konflikter på bästa sätt?

Vare sig vi gillar konflikter eller ej, hamnar vi i spända situationer nu och då. Dispyter väcker mängder av känslor och reaktioner hos oss, medvetna och omedvetna.

Eftersom jag är högkänslig, känner jag lätt in stämningar i rummet eller då någon är på dåligt humör. Jag har jobbat med obehaget jag känner i dylika situationer och lärt mig att dra nytta av min inre känsla, men också förmågan att avskärma mig. Fortfarande ogillar jag stridigheter och osämja, men jag har rannsakat och bearbetat mina känslor kring konfliktfyllda situationer och även sökt efter orsaken till mina reaktioner. Detta plus alla kloka råd jag tagit till mig på vägen har hjälpt mig att hantera konflikter bättre och jag vill gärna dela med mig av mina knep.

  1. Kommunikation. Var tydlig, kortfattad och saklig. Om det handlar om feedback eller då möjligt: börja och avsluta med något positivt. Hitta en kommunikationsmodell som passar dig. T.ex. är Non Violent Communication en bra metod. I relationer är det bra att utgå från hur du känner eller upplever den andras beteende. Ex. ”jag blir ledsen då du är försenad, det får mig att känna…” Istället för ett mera anklagande sätt: ”du gör mig ledsen när du alltid är sen.” Det senare får den andra personen att gå i försvar.

  2. Andningen. Andas långsamt och djupt ner i magen, helst med en längre utandning, för att behålla lugnet.

  3. Skilj också på person och beteende.

  4. Inrama ordet konflikt med ett mera neutralt ord, t.ex. diskussion.

  5. Distansera dig från situationen om möjligt. Se på det ur ett yttre perspektiv. Dels minskar spänningen och dels kan du bättre ta in den andra personens synpunkter. Granska även din egen reaktion, varför blir du upprörd, finns där några underliggande orsaker?

  6. Var ödmjuk och medge fel. Det viktigaste är inte att vinna, en kompromiss kan vara den bästa lösningen.

  7. Personlighetsstörningar. Ibland hamnar man i oönskade situationer med personer som lider av en psykisk störning eller mår väldigt dåligt. Då hjälper inte alltid de ovanstående tipsen, utan det är bättre att fly än fäkta. Trots att du talar din sanning, bevisar din oskuld på ett sakligt sätt, misstolkas det och förvrängs och kastas tillbaka på dig på ett elakt och sårande sätt. Har du möjlighet så är det bäst att låta den andra ”vinna”, låta hen tro på sina misstolkningar och lämna situationen. Du kan fråga dig själv om de sårande pilarna tillhör dig eller om de kan brytas och kastas? Lita på din magkänsla och din sanning, även om det förekommit manipulation. Skapa en förståelse för vem som äger problemet och att elakheterna kommer från den sjuka delen av en annars fungerande människa.

Utöver dessa tips finns det många övningar man kan ta till för att öka förståelsen och förbättra kommunikationen i konfliktsituationer. Resanmetoden bjuder också på en möjlighet att kunna förlåta och gå vidare. Där får du äntligen ge utlopp för dina känslor och får en djupare kontakt med den andra personen, för att slutligen kunna förlåta hens själ (inte beteendet) och därigenom själv bli fri.

Dispyter eller ”diskussioner” kan också föra med sig mycket positivt; nya insikter, fördjupad vänskap och förståelse. Kanske för det med sig viktiga livsbeslut eller avslutar ohälsosamma relationer. Och desto bättre vi blir på att kommunicera och hantera olika människor och situationer, desto färre strider kommer att uppstå.

Dela gärna med dig av dina bästa tips i konflikthantering!
167 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page