top of page

Skogsbad - Shinrin Yoku

Kanske har du märkt hur lugnande det är att vistas i naturen eller att bara se på växter och blommor. Forskningen styrker denna subjektiva välbefinnande-känsla och i dagens stressade tekniksamhälle behöver vi mer än någonsin naturens läkande och lugnande inverkan på hjärnan, sinnet och kroppen.

Att skogsbada är att kombinera avkoppling, sinnlig närvaro, hälsa och naturen. Vi saktar ned tempot, är närvarande och öppnar våra sinnen för naturens intryck. Som att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Vår hyperaktiva hjärna får vila, samtidigt som vi andas in läkande skogsluft.

Begreppet ”skogsbad/shinrin yoku” uppstod redan på 1980-talet i Japan, då den kraftiga urbaniseringen ledde till stressade stadsmänniskor och man började undersöka skogens inverkan på hälsan. Sedan dess har det gjorts otaliga studier, som bl.a. visar att skogsbad:

 • sänker pulsen och blodtrycket

 • sänker blodsockernivån

 • reducerar stress, då kortisol- och adrenalinhalten minskas i blodet

 • främjar det parasympatiska nervsystemet

 • minskar oro, ångest och depression

 • förbättrar återhämtningen

 • ökar koncentrationen och kreativiteten.

 • förbättrar immunförsvaret

 • höjer energinivån vid utmattning

 

Alla dessa hälsoeffekter får du ta del av under en guidad skogsbadstur.  Vi rör oss korta sträckor i långsam takt och i varierande skogsmiljöer, sitter eller ligger ner och gör avslappningar, stretchningar och andra övningar för att lugna ner oss och bli närvarande i nuet och skogens fascinerande värld. Du får veta mera om skogen och hur den stärker dig. Efteråt känner du dig lugn och energifylld.

Skogsbad passar oss alla, både stora och små, stressade eller utmattade personer, men också för de som är rädda för skogen. Bästa sättet att bota rädslan är att utsätta sig för den i en trygg grupp och miljö. Meddela även om du vill ligga i en hängmatta eller har allergier, som är bra att känna till. Myggspray och en första hjälp-väska har jag med.

 • Ta med fördel med egen filt (jag har 10 stycken), vattenflaska, varma, skyddande kläder.

 • Vid regn; med genomskinliga paraplyn (har 10 stycken) upptäcker vi naturens fräscha dofter och skönhet på ett annorlunda sätt. Ta på regntåliga kläder.

 

En skogsbadstur kan räcka mellan 1-3 h, det vanliga är 1,5 h.

Kommande skogsbadsturer:

Tisdag 4.6. kl 18-19:30 Skutviken, Leksvall, sväng till vänster genast efter husen (före Källviken).

 

Det ordnas även vid regn, jag har 10 genomskinliga paraplyn.

 

Anmäl dig senast en dag före per sms till mig: 040-7001235. Ordnas om det minst är 3 deltagare med.

 

Pris: 15€. Betalning sker på plats kontant eller via MobilePay.

För grupper

Vill du/din förening/ditt gäng eller ditt företag beställa en guidad skogsbadstur? Hör då av dig, så kan jag skräddarsy den enligt ert behov och ge en passande offert.

Läs även min bloggtext om skogsbad!

Diplomerad skogsbadsguide_cirkel_webb.png
bottom of page