top of page
Sök
  • Skribentens bildLynn Björkqvist

Skogsbad- Shinrin-Yoku

Min tonårige son ville ivrigt komma med på skogsbad och undrade i vilken pöl vi skulle bada? Då jag förklarade att vi skulle lägga ner oss i mossan, slappna av och öppna våra sinnen, svalnade hans intresse snabbt...;)


Shinrin Yoku betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär och uppstod i Japan på 1980-talet då bl.a. urbaniseringen hade lett till stressade människor och man började undersöka skogens hälsoinverkan på människan. Forskningen gav snabbt bevis på skogens många positiva hälsoeffekter. Bl.a. har man kunnat visa på att det sänker vår puls och vårt blodtryck. Det sänker blodsocker-, kortisol- och adrenalinhalten i blodet, vilket balanserar och lugnar ner kroppen, sinnet och nervsystemet. Dessutom främjar skogsbadet återhämtningen och minskar ångest och oro. Det förbättrar även vårt immunförsvar.


Jag har alltid trivts i naturen och sedan barnsben har jag dragits till den både för att få lugn, tröst, men också energi. Jag har lekt och reflekterat, känt kreativitet födas och flöda och beundrat naturens skönhet och årstidernas skiftningar. Jag har känt den välgörande, renande och lugnande effekten den har på mig, trots att jag oftast är och har varit aktiv i naturen; jag skidar, plockar bär och svamp eller går raska hundpromenader.


Tack vare min utmattning för ett antal år sedan tvingades jag sakta ner tempot, då jag helt enkelt inte orkade gå raskt. Vår dåvarande hund var gammal och gillade vår långsamma lunk. Då öppnades en ny värld för mig, plötsligt hann jag ta in hela naturen med mina sinnen. Se de olika gröna färgerna, lägga märke till fåglar som flög in i sina väl dolda bon, känna dofterna och stanna upp för att smeka en sträv trädstam. Efter det har jag hållit fast vid att vara närvarande när jag vistas i naturen. Ibland rensar jag huvudet på tankar och oförrätter, ibland skapas nya texter, insikter och idéer.


Så i princip har jag skogsbadat på mitt egna sätt, men i och med denna skogsbadsguide-utbildning har jag fått en mängd kunskap som stärker det jag känt och en massa verktyg för hur jag kan guida mig själv och andra att slappna av och släppa stressande tankar och finna det inre lugnet, samtidigt som skogen utför sin magi på oss.


Ett skogsbad kan gå till på olika sätt, men det gemensamma för dem är att man rör sig långsamt och tränar på att vara närvarande och använda alla sina sinnen. Man ser på omgivningen från olika perspektiv, kanske gör man någon uppmjukande rörelse eller en andningsövning, kanske ligger man ner och slappnar av. Jag försöker kombinera olika skogsmiljöer och få med berg och hav, så vi kan undersöka hur de olika miljöerna får oss att känna. Man kan förvisso göra detta på egen hand, men visst är det lättare att hålla fokus (och tryggare), då man blir guidad av en instruktör. Min uppgift är att väcka förundran och hjälpa människor att slappna av, samtidigt som jag delar med mig om skogsfakta och hälsoeffekter.

För mig var det som att komma hem, hem till något jag ständigt längtar efter och med bekräftelsen om den välgörande inverkan den har på oss, får det mig att längta och vistas än mera i vår otroligt vackra natur.


Vill du testa på skogsbad?


Om du känner dig rädd för skogen, småkryp etc, så är detta ett bra tillfälle att träna bort rädslan. Jag kan erbjuda mygg- och fästingspray och i mån av möjlighet hängmatta med myggnät. Och vill du bli av med rädslan helt och hållet, rekommenderar jag några coachingsessioner före!


Testa på-skogsbadsturer: måndag 29.5 kl 18-19:30 i Hagen, Ekenäs och tisdag den 6.6 kl 18-19:30 Skutviken och 14.6 kl 18-19:30 i Gammelboda. Priset är valfritt mellan 10-20€. Anmäl dig via sms. Snart finns det mera info om skogsbad och turerna på min hemsida.


Gå nu ut i naturen och luta dig mot en trädstam och njut!81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page