top of page
Sök
  • Skribentens bildLynn Björkqvist

Tacksamhet?

Har du tänkt på hur bra du minns negativ kritik, sårande ord och hur den positiva feedbacken, alla snälla gester och ord glöms bort så lätt?


Och hur svårt det är att känna tacksamhet då feelisen är på botten. Omständigheterna i världen just nu gör det inte lättare att vara positiv och tacksam. Trötta, ensamma stunder kan jag ibland dra på mig offerkoftan och tycka synd om mig själv, känna att ingen riktigt förstår mig eller bryr sig om mig.


Speciellt känslig var jag förra året, då jag gjorde stora omställningar i livet och önskade extra uppbackning av nära och kära. Tankar om att ”de nog inte stöder det jag sysslar med”, dök upp. Men då jag klev ur koftan och rannsakade mig själv och verkligen öppnade upp ögonen för hur otroligt mycket support jag fått av mina vänner och min familj, så häpnade jag. Vi förmedlar vår omtanke och kärlek på så många olika sätt. Det är inte bara genom ord (som ju dessutom lätt glöms bort), utan genom gester, saker, brev/kort, meddelanden eller en kommentar på sociala medier. Plötsligt såg jag hur mycket min man hjälpt mig med lägenheten, hur familjen bistått med möbler och prylar och hur vänner gett mig ett handtag när jag behövt.


Det är de små gesterna som är de vackra och betydelsefulla. En kylskåpsmagnet, en pappersängel, hemstickade sockor, tavlor valda med eftertanke, hjälp med foton, ett lyssnande öra, frivillig försökskanin, uppmuntrande e-post eller meddelanden och goda tips! Listan kan göras hur lång som helst och jag blir tårögd och varm i hjärtat av tacksamhet.

Tacksamhet sätter oss i en positiv sinnesstämning, vi skalar bort förväntningar och besvikelser och känner gemenskap och kärlek. Positivitet drar till sig mera positivitet.


Ett tips för att öva upp tacksamhetskänslan är att skriva en tacksamhetsdagbok. Varje kväll skriver du ner 3-5 saker du har varit tacksam över under dagen. Små och stora positiva händelser eller upplevelser. Eller du kan säga dem högt för dig själv. Vill du dessutom öka din må bra-känsla rekommenderar jag dig att även uttala 3-5 egenskaper du vill ha/känna inkommande dag. T.ex. jag är tacksam över att solen sken idag, jag hade ett lyckat poddmöte, middagen var utsökt, jag fick ett mysigt sms och jag unnade mig själv ett dopp. Imorgon önskar jag känna mig energisk, koncentrerad, inspirerad och att klientmötet går fenomenalt. På morgonen brukar jag upprepa dessa egenskaper igen för att peppa mig lite extra. Enkla och välfungerande tips.


Inom NLP:n talar man mycket om kommunikationen och hur viktig den är i alla relationer, även den till dig själv. Hjärnan matar oss till 97% med gamla tankar varje dag. Tankar som vill skydda oss från faror och hot och därför oftast är negativa. Men genom att medvetet mata hjärnan med nya tankar och idéer, så kör du upp nya positiva tankebanor och mönster, som även de hjälper dig att hålla humöret uppe. Redan att hålla basen i skick, dvs att du sköter om din hälsa genom att äta näringsrikt, motionera och vila är avgörande.


I Resanterapin poängterar vi vikten av att känna in alla sina känslor, låta dem dansa igenom kroppen och sedan släppa dem. Utan att fästa dem till en historia. Det är historien om känslorna som är mest otäcka och gör att vi fastnar i känslan. Om du skalar bort vad hen sade och gjorde eller vad som hände till dig och bara känner ex. sorgen, så varar den inte längre än några sekunder.


Tekniker i hur du kommer i kontakt med dina känslor, hittar orsaker bakom oönskade beteenden och tillstånd och hur du kommunicerar bättre till dig själv och andra är saker jag kan lära ut till dig, så att du kommer ut ur mörkret eller bara ökar ditt välbefinnande!


Till sist vill jag ännu citera Tony Robbins, som jag låtit mina gamla tankar bli inspirerade av;

”The quality of your life is (directly related to) the quality of your communication” och

”What you are looking for, you will get”.


106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page