top of page
Sök
  • Skribentens bildLynn Björkqvist

Ensamhet; din egen bästa vän?

”Där bland med alla glada människor stod jag i min maskeraddräkt, en dräkt som inte var jag och jag hatade mig själv för den fega typ jag var. Osäkerheten och självföraktet smulade sönder den sista vän jag hade och jag kände mig ensammast i världen.”


Att älska sig själv är kanske det svåraste som finns. Ofta dömer, nedvärderar och anklagar vi oss själva, skäms över den vi är eller våra omständigheter. Vi anpassar oss, försöker vara en person vi tror de andra önskar oss vara. Till sist tappar vi bort oss själva, vet inte vem vi är mera. Speciellt högkänsliga personer med låg självkänsla har lätt för att känna in andras förväntningar, känslor och åsikter och misstolkar dem, tar dem personligt och tror att det är hen det är fel på. Självacceptansen försvåras ytterligare av att vi märker att vi är annorlunda och inte passar in i samhällets mall.


Och jag inser hur ofta jag tidigare stått utklädd till någon annan, någon jag trodde de ville att jag skulle vara, då jag skämts för mig själv, nedvärderat mig själv och anpassat mig för att inte vara till besvär eller för att vara omtyckt. År av självutveckling har fått mig att bli stolt över den jag är och stå upp för mig själv och mina värderingar.


Att märka att du vänt dig själv ryggen gör ont, men ger dig chansen att förlåta och gottgöra ditt yngre jag. Överösa det osäkra barnet med kärlek och medkänsla.


Det finns olika sorters ensamhet; avsaknad av vänner och gemenskap eller en förändrad livssituation, som för med sig oönskad ensamhet. Ibland kan det vara en vald och efterlängtad ensamhet. Den värsta och största ensamheten måste ändå vara då man överger sig själv. Så vad som än händer, hur osäker och vilse du än känner dig, hur fel och dumt du än handlat, lova att du alltid finns där för dig själv. Som en stöttande, förlåtande och peppande vän. Din allra bästa vän.


Till mig kommer människor med varierande problem och önskningar, men ofta bottnar problemen i en dålig självkänsla och det kan vara svårt att på egen hand lösa upp knutarna som hindrar dig från att må bra och leva som du vill.


Kanske kunde det vara ditt nyårslöfte att visa dig själv större medkänsla, kanske investera lite i dig själv och ditt mående, få den hjälp och de redskap du behöver för att nå dina mål och ett bättre välbefinnande?


Mitt nyårslöfte är en påminnelse till mig själv om att leva här och nu. Känna in vad som känns rätt just nu, handla enligt det och lita på att allt ordnar sig.


Så här i juletider kan ensamheten kännas tung för många. Minns då din egen, trogna vän och tänk att just nu finns det någon annan, någonstans, som känner likadant eller upplever samma sak och då är ni i alla fall två.


Jag önskar Dig en riktigt fridfull jul och ett glädjefullt och inspirerande nytt år 2024!175 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page